Skip to content Skip to footer

Βυζαντινό Κάστρο Τρικάλων

Το βυζαντινό κάστρο των Τρικάλων (φρούριο) βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά της πόλης. Χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ., στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας επισκευάστηκε από τους Τούρκους και χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό.

Το φρούριο παρουσιάζει τυπική μορφή βυζαντινής οχύρωσης. Το τείχος του περιλαμβάνει πέντε πύργους και πολλές μικρές πολεμίστρες. Εσωτερικά, διαιρείται κλιμακωτά, με εγκάρσια τείχη, σε τρία διαζώματα. Στη δυτική πλευρά του πρώτου διαζώματος ανοίγεται η κύρια είσοδος, με ημικυκλικό λίθινο περιθύρωμα και σιδερένια πύλη. Το εσωτερικό του κοσμείται από μια λιμνούλα με σιντριβάνι και γεφυράκια. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί καφέ – εστιατόριο. Ανατολικά υπάρχει λίθινη κλίμακα για άμεση πρόσβαση στην παλιά πόλη.

Στο δεύτερο διάζωμα υψώνεται ο κεντρικός πύργος, ύψους 33 μέτρων, με το περίφημο ρολόι των Τρικάλων, σύμβολο της πόλης. Το πρώτο ρολόι τοποθετήθηκε από τους Τούρκους τον 17ο αιώνα μαζί με μια καμπάνα βάρους 650 κιλών. Το 1936 ο Δήμαρχος Θεοδοσόπουλος το αντικατέστησε με ένα καινούργιο. Η θέα από το τελευταίο επίπεδό του είναι μοναδική ενώ στο εσωτερικό του λειτουργεί φωτογραφική έκθεση με θέμα την ιστορία της πόλης. Στο ίδιο διάζωμα υπάρχει υπαίθριο θέατρο, στο οποίο τα καλοκαίρια πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τέλος, στο τρίτο διάζωμα, υπάρχει το μικρό εσωτερικό φρούριο (ic kale) το οποίο αποτελούσε το έσχατο καταφύγιο των αμυνομένων. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και είναι ενισχυμένο από τέσσερις πύργους. Εσωτερικά του σώζεται ένα καμαροσκέπαστο, μονόχωρο κτήριο που χρησίμευε ως πυριτιδαποθήκη. Εδώ, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, υπήρχε είσοδος σε τούνελ που περνούσε κάτω από το λόφο του Προφήτη Ηλία και κατέληγε στην Καλαμπάκα. Σε περιόδους εχθροπραξιών λειτουργούσε ως έξοδος διαφυγής από το φρούριο.

Γύρω από τα τείχη του κάστρου εκτείνεται το Βαρούσι, η ιστορικότερη συνοικία των Τρικάλων, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκονται τα Μανάβικα. Οι δυο αυτές περιοχές αποτελούν σήμερα την παλιά πόλη.

Διέυθυνση: Στρατηγού Σαράφη, Τηλ: 2431351100, Ανοιχτό: Καθημερινά 9.00 – 16.00, Είσοδος ελεύθερη

Πηγή:www.madeintrikala.gr

 

Διαβάστε επίσης

Μετέωρα
Μετέωρα

Τα Μετέωρα αποτελούν ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και